Inhoudsopgave
De Mastiff Bulldog, of zoals de hond ook wel genoemd wordt, de Bullmastiff is een kruising tussen de Engelse Mastiff en de Engelse Bulldog. Die is ontstaan in de tweede helft van de 19e eeuw.
De reden van deze kruising is dat de jachtopzieners in die tijd een hond nodig hadden die ze kon bijstaan bij hun nachtelijke speurtochten op zoek naar stropers. Er was toen geen enkele hond die hier geschikt voor was. Deze kruising bleek het meest geschikt te zijn voor deze taak. En zo is de Mastiff Bulldog ontstaan.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mastiff nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mastiff!
De geschiedenis van de Mastiff Bulldog
Voor het ontstaan van de Mastiff Bulldog, moeten we een aantal eeuwen terug in de tijd. Toen James Watt de stoomtrein uitvond rond 1750, begon daarmee ook de industriële revolutie in Engeland.
Door de industrialisatie ontstond er een nieuwe sociale rangorde en er kwamen grote verschillen tussen arm en rijk. Hierdoor werd stropen onder de armere arbeiders vaak een noodzaak. De rijken wilden zich tegen de stropers weren en ze vroegen de hulp in van jachtopzieners.
De Bulldog als hulp van de jachtopzieners
De jachtopzieners gebruikten honden om hen te helpen bij het pakken van de stropers. In eerste instantie werd de Bulldog hiervoor ingezet. Maar deze hond bleek iets te bijtgraag te zijn. Met als gevolg dat veel stropers door de honden werden doodgebeten, nog voordat ze terecht konden staan.
De jachtopzieners zochten dus een hond met dezelfde uitstraling, maar die iets minder bijtgraag zou zijn. Toen werd besloten om de Bulldog met de Mastiff te kruisen.
De Mastiff Bulldog werd ingezet om stropers te pakken
In de Mastiff Bulldog hadden de jachtopzieners een hond die niet zo bijtgraag was, maar wel voldoende kracht bezat om de jachtopziener te beschermen en de stroper te overmeesteren. Mastiff Bulldog heeft zijn snelheid en temperament van de Bulldog en zijn formaat, gewicht en kracht van de Mastiff.
Daarnaast heeft deze hond ook de vacht van de Bulldog en de vorm van het hoofd. De verhouding is ongeveer 60 procent Mastiff en 40 procent Bulldog.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Mastiff wordt ook uitgebreid behandeld in Mastiff Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De rasstandaard van de Mastiff Bulldog
De F.C.I. is in 1911 opgericht. Het staat voor het Fédération Cynologique Internationale. Vijf landen hebben de F.C.I. opgericht, namelijk België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Oostenrijk. Inmiddels zijn hier nog 79 landen bij aangesloten.
De F.C.I heeft van alle erkende rassen een rasstandaard opgesteld. Deze rasstandaard is het ideaalbeeld waaraan de honden moeten voldoen.
De uiterlijke kenmerken van de Mastiff Bulldog
Volgens de F.C.I. moet de Mastiff Bulldog aan een aantal specifieke uiterlijke kenmerken voldoen. Het algemene beeld van de hond wordt in de rasstandaard beschreven als ‘krachtig gebouwd, symmetrisch, met veel massa, maar niet lomp, evenredig actief’.
De karakteristieken die hierbij horen zijn: ‘krachtige bouw, uithoudingsvermogen, actief en betrouwbaar’.
De gemiddelde schofthoogte voor een teef ligt tussen de 61 en de 66 centimeter en voor een reu tussen de 63,5 en de 68,5 centimeter. Het gewicht dat daarbij hoort, is voor een teef tussen de 41 en de 49,9 kilogram en voor een reu tussen de 49,9 en de 59 kilogram. De Mastiff Bulldog is ook een grote hond.
De vacht van de Mastiff Bulldog
De Mastiff Bulldog heeft de vacht van de Bulldog. Die is kort en hard. De vacht kan tegen alle weersinvloeden en is vlak aanliggend. Als de Mastiff Bulldog een lange, zijdezachte of wollige vacht heeft, dan wordt dit als ongewenst gezien.
De kleur van de vacht mag iedere tint van gestroomd, zandkleurig of rood zijn. Volgens de F.C.I. standaard moet het een zuivere kleur te zijn. Een kleine witte aftekening op de borst is wel toegestaan. De voorsnuit van de hond moet zwart zijn, evenals zwart rond de ogen.
Leer alles over jouw lieve Mastiff
Wil je álles leren over jouw Mastiff? Bekijk dan ook het Mastiff Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Het karakter van de Mastiff Bulldog
De Mastiff Bulldog kan als pup erg onstuimig zijn. Na zijn eerste levensjaar zal hij vaak rustiger worden en kun je de hond ook makkelijker als gezinshuis in huis houden. De hond weet zich goed aan te passen aan zijn gezin. Ze blijven wel lang onvolwassen.
Net als de Mastiff blijft de Mastiff Bulldog ook tot zijn tweede of derde levensjaar geestelijk onvolwassen gedrag vertonen. Een Mastiff Bulldog zal alles doen voor zijn gezin. Die staan bij hem altijd op nummer één.
Deze hond kan ook heel goed met kinderen overweg. Maar je moet natuurlijk altijd uitkijken als je deze grote hond alleen laat met kleine kinderen. Het is een grote en sterke hond, dus toezicht is altijd wenselijk en verstandig. Daarnaast is een goede socialisatie en een goede en consequente opvoeding erg belangrijk bij deze hond.
De verzorging van de Mastiff Bulldog
Vooral in het eerste levensjaar groeit deze hond enorm. Je kunt zeggen dat er sprake is van een explosieve groei. Het is daarom erg belangrijk dat je je Mastiff Bulldog kwalitatief goede voeding geeft. Je zult hier een aanzienlijk bedrag voor moeten reserveren, want deze hond eet veel.
De verzorging van de vacht van de Mastiff Bulldog is niet ingewikkeld. Wekelijks kammen of borstelen is voldoende. En als de hond in de rui is, dan is het verstandig om hem nog een keer extra te borstelen. Hiermee kun je de losse haren uit zijn vacht halen, dat voorkomt jeuk bij de hond.
Deze hond heeft een zachte ligplaats nodig. Omdat hij zo groot en zwaar is, kan hij anders ligplekken krijgen. Daarom moet je een goed, dik en zacht hondenkussen voor hem halen.
Veel voorkomende erfelijke ziekten bij de Mastiff Bulldog
Dit ras heeft een aantal erfelijke ziekten of aandoeningen die regelmatig voorkomen. Een aantal van deze aandoening komen sowieso voor bij veel grote hondenrassen.
- Heupdysplasie;
- Elleboogdysplasie;
- Entropion/Ectropion.
Heupdysplasie bij de Mastiff Bulldog
Een aandoening die veel voorkomt, is heupdysplasie. Deze aandoening komt bij heel veel grote hondenrassen voor. Het komt er op neer dat de heupen van de hond abnormaal zijn gevormd. De heupkop past niet goed in de heupkom. Hierdoor heeft de hond pijn bij lopen, rennen en opstaan.
De aanleg voor heupdysplasie is vaak erfelijk bepaald. Het is dus altijd verstandig om de fokker te vragen of dit voorkomt in de familielijn van de hond waarmee gefokt is. Maar deze aandoening kan ook ontstaan door andere factoren zoals:
- Te veel bewegen als pup
- Verkeerde beweging als pup
- Te snelle groei
- Overgewicht bij de pup
- Verkeerde voeding
Je kunt dus zelf heel veel doen om heupdysplasie te voorkomen. Of in ieder geval te verminderen als je hond er aanleg voor heeft. Daarom is het belangrijk om je pup sowieso in het eerste jaar geen trap te laten lopen, geen lange wandelingen met je pup te maken, je pup niet te lang laten rennen en springen et cetera.
Vaak wordt gezegd dat 1 minuut wandelen per week leeftijd een goed uitgangspunt is.
Elleboogdysplasie bij de Mastiff Bulldog
Dit probleem komt bij heel veel honden voor. En ook de Mastiff Bulldog is hier gevoelig voor. Bij elleboogdysplasie zie je een ontwikkelingsstoornis van het kraakbeen in gewrichten. Deze stoornis kan ontstaan door erfelijke belasting, maar ook door andere factoren.
Er zijn honden die al op hele jonge leeftijd last krijgen van elleboogdysplasie. Bij andere honden zie je pas op latere leeftijd de misvormingen in het gewricht.
De oorzaak kan dus erfelijke belasting zijn, maar de hond kan ook elleboogdysplasie krijgen door:
- Te veel bewegen als pup;
- Verkeerde beweging als pup;
- Te snelle groei;
- Overgewicht bij de pup;
- Verkeerde voeding.
Dus eigenlijk door dezelfde factoren waardoor je hond ook heupdysplasie kan ontwikkelen. De hond kan drager zijn van elleboogdysplasie, zonder dat de hond hier zelf last van heeft.
Er mag officieel niet gefokt worden met honden die aan elleboogdysplasie leiden. Maar je weet niet altijd of de hond drager is, daarom is het lastig om deze aandoening helemaal uit te bannen.
Entropion/Ectropion bij de Mastiff Bulldog
Entropion is een aandoening van de oogleden. Die zijn misvormd en krullen aan de buitenkant naar binnen. Dit kan voorkomen bij het bovenste, maar ook bij het onderste ooglid. Als een hond aan deze aandoening lijdt, dan kunnen de oogharen of de vacht steeds met het hoornvlies in contact komen.
Hierdoor kan irritatie ontstaan en dat leidt tot een continu tranend oog. Dit lijkt misschien niet zo ernstig, maar de hond heeft hier heel veel last van. Een operatie is nodig om de oogleden te herstellen.
Als je Mastiff Bulldog aan Ectropion lijdt, dan zakt het onderste ooglid uit, of het krult naar buiten. Dit zorgt ervoor dat het bindvlies tevoorschijn komt. En dat bindvlies wordt dan blootgesteld aan allerlei invloeden van buitenaf. Ook in dit geval zal het oog gaan tranen en er kan een bindvliesontsteking ontstaan. Ook hiervoor geldt dat een operatie het probleem kan verhelpen.
Koop je Mastiff Bulldog bij een erkende fokker
Als je op zoek bent naar een Mastiff Bulldog pup, dan doe je er verstandig aan om deze pup bij een erkende fokker te kopen. Je kunt je dierenarts vragen om een lijst met erkende fokkers. Maar je kunt natuurlijk ook bij de rasvereniging terecht.
Rasvereniging van de Mastiff Bulldog
De BVN is de rasvereniging voor deze hond. BVN staat voor Bullmastiff Vereniging Nederland. Deze vereniging bestaat nog niet zo lang. Hij is in 2014 opgericht. En het doel van de BVN is om het ras in stand te houden en de gezondheid van de honden te bewaken.
En natuurlijk willen ze liefhebbers van de Mastiff Bulldog bij elkaar brengen. Als je op zoek bent naar informatie over deze honden, of je zoekt een erkende fokker, dan kun je terecht bij de BVN.
Een erkende fokker van de Mastiff Bulldog
Het beste is dus om een fokker te vinden via de rasvereniging van de Bullmastiff. Maar als je dat niet wilt, dan is het belangrijk dat je een pup koopt bij een erkende en goede fokker. Die herken je vaak snel, als je maar weet waar je op moet letten.
Zo is de moederhond bij een erkende fokker altijd bij het nest aanwezig. De moederhond verzorgt haar pups. Daarnaast weet een erkende fokker alles van het ras. Vraag hem dus gerust naar allerlei zaken. Als het een erkende fokker is, zal hij ook de tijd nemen om al jouw vragen te beantwoorden.
De kosten van een Mastiff Bulldog
Als je een Mastiff Bulldog wilt aanschaffen, dan is het belangrijk dat je van tevoren weet op welke kosten je moet rekenen. Dan kun je een weloverwogen beslissing nemen of je de hond kunt onderhouden of niet. Allereerst zul je de pup moeten kopen. Een pup van een erkende fokker zal rond de €1.200,- kosten. Daarnaast zul je nog andere kosten hebben.
Overige kosten van de Mastiff Bulldog
Naast de aanschafprijs zul je een flink bedrag per jaar aan voeding kwijt zijn voor de Mastiff Bulldog. De hond heeft kwalitatief goede voeding nodig. Je moet al snel rekening houden met zo’n € 800,- per jaar aan voeding. En daarbij komen dan nog de kosten voor snoepjes, extraatjes en botten.
Uiteraard moet je hond ook een lekker kussen hebben om op te liggen. Het is belangrijk dat de hond zacht ligt, zodat hij geen last krijgt van ligplekken. Een zacht, dik en groot kussen is zeker noodzakelijk. En je moet er vanuit gaan dat je twee keer per jaar een nieuw kussen zult moeten kopen.
Daarnaast zijn er nog de kosten van een halsband, een riem en speelgoed. Maar ook kosten van een hondenpension als je zelf op vakantie gaat. En niet te vergeten de medische kosten. De Mastiff Bulldog is een grote hond en ze kunnen last krijgen van hun gewrichten.
Als dat het geval is, dan kom je voor redelijk hoge medische kosten te staan. Soms is een operatie nodig, in andere gevallen is pijnmedicatie noodzakelijk. Een verzekering zou kunnen helpen, maar vaak worden de erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie niet vergoed door deze verzekering.
En tenslotte zijn er nog de kosten voor allereerst de puppycursus, maar later ook de vervolgcursussen. Het is belangrijk dat de hond consequent, maar met zachte hand opgevoed wordt. Een hondencursus is daarbij essentieel.
En het is ook goed voor de socialisatie van je Mastiff Bulldog. Gemiddeld zul je voor een hondencursus van 10 lessen € 150 – € 250 betalen. Houd dus rekening met behoorlijk wat kosten als je een Mastiff Bulldog besluit aan te schaffen.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Mastiff?
Bekijk dan het Mastiff Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!