Home | Grootte en gewicht: wat is de schofthoogte van een Mastiff

Grootte en gewicht: wat is de schofthoogte van een Mastiff

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Mastiff is één van de grootste hondenrassen in de wereld. Het is een zware, krachtige en gespierde hond. Vroeger werden ze ingezet als oorlogshond. Tegenwoordig zie je de Mastiff vooral als waakhond of beschermhond.

En je ziet deze enorme knuffelbeer ook steeds vaker als gezinshond. Er zijn veel verschillende soorten Mastiffs. Er zit tussen deze soorten wel een klein verschil in gewicht en grootte. Maar over het algemeen zijn die verschillen te klein om te benoemen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mastiff nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mastiff!

Het gewicht van de Mastiff

Het gezonde gewicht van de Mastiff is voor een teef anders dan voor een reu. Zoals bij veel dieren, is ook bij de Mastiff de teef kleine en dus lichter dan de reu.

Het gemiddelde gewicht van een Mastiff teef ligt tussen de 54 en de 77 kilogram. Bij een reu ligt dit iets hoger. Daar is het gemiddelde gewicht tussen de 73 en de 100 kilogram.

De zwaarste Mastiff ter wereld

Zowel het mannetje als het vrouwtje is dus een flinke hond als je kijkt naar het gewicht van de hond. Als je besluit voor een Mastiff hond te gaan, moet je er wel rekening mee houden dat de hond qua gewicht behoorlijk zwaar wordt. Maar het hierboven genoemde gewicht is niets vergeleken met het gewicht van de zwaarste Mastiff ooit.

Deze hond staat ook in het Guinness Book of Records vermeld. Een Engelse Mastiff van ruim 155 kilogram. De lengte van de hond werd gemeten op 255 centimeter. Dat is gemeten van het punt van de neus tot het puntje van de staart.

Of dit de allergrootste en zwaarste Mastiff ooit was, zullen we nooit weten. Want vanaf 2000 zijn er geen records van grote dieren meer opgenomen in het Guinness Book of Records.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Mastiff wordt ook uitgebreid behandeld in Mastiff Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De schofthoogte van de Mastiff

De schofthoogte van de Mastiff is voor een reu minimaal 76 centimeter. Een teef is in de meeste gevallen iets kleiner. Daar is de schofthoogte minimaal 69 centimeter. De Mastiffs staan bekend als het grootste hondenras van de wereld.

Het is daarom ook belangrijk dat je voldoende ruimte in je huis hebt, als je besluit een Mastiff te nemen. Vooral in het eerste levensjaar is de groei van de hond enorm. Een ruim huis met een omheinde ruime tuin is de beste plaats voor deze hond. Een kleine woning of een appartement is niet geschikt voor de Mastiff.

Verschil tussen een mannetje en een vrouwtje

Wat je vaker bij honden ziet, zie je ook bij de Mastiff. Het mannetje is vaak groter en zwaarder dan het vrouwtje. Hoewel je verschil ziet tussen de schofthoogte en het gewicht tussen een reu en een teef, zie je dat verschil niet terug als je naar de gemiddelde leeftijd kijkt van deze honden.

Gemiddeld wordt de Mastiff 7 jaar oud. Sommige honden worden ouder. Er zijn Mastiff honden die 10 jaar of ouder zijn geworden.

De verzorging van de Mastiff

De Mastiff is een hele grote hond die een goede verzorging nodig heeft. Naast een consequente en goede opvoeding heeft de hond niet veel aandacht nodig. Hij heeft niet veel beweging nodig.

De Mastiff is snel moe. Hij houdt wel van spelen en rennen, maar niet te lang achter elkaar. Als je een huis met een ruime tuin hebt, waar de Mastiff lekker kan rennen, spelen en springen, dan zijn de normale wandelingen voldoende om te voorzien in zijn lichamelijke beweging.

Goede voeding voor je Mastiff

De Mastiff groeit vooral in het eerste levensjaar heel snel. Hij heeft daarom kwalitatief goede voeding nodig. Als je niet precies weet welke voeding je je Mastiff moet geven, dan kun je advies vragen aan je dierenarts. Hij kan je vertellen waar goede voeding voor je Mastiff aan moet voldoen.

Om goed te kunnen groeien zul je het eet- en beweegpatroon van je Mastiff op elkaar af moeten stemmen. De enorme groei vraagt veel van de botten en spieren van je jonge Mastiff. Goede voeding is daarom belangrijk, maar ook een goed bewegingspatroon is belangrijk.

En dan gaat het er vooral om dat je niet te veel beweegt. Je kunt uitgaan van 1 minuut beweging per week dat je hond oud is. Als je je Mastiff pup krijgt met 9 weken, dan betekent het dus dat je een wandeling met hem kan maken van maximaal 9 minuten.

Leer alles over jouw lieve Mastiff

Wil je álles leren over jouw Mastiff? Bekijk dan ook het Mastiff Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Grote groei van je Mastiff in het eerste levensjaar

Als je een Mastiff pup met negen weken krijgt, dan zal hij een gewicht van rond de 10 kilogram hebben. Binnen een half jaar zal je pup al boven de 40 kilogram wegen. En als je Mastiff een jaar is, dan zal hij ongeveer 65 kilogram wegen.

Daarna zal hij nog iets in gewicht kunnen groeien. Maar in de meeste gevallen heeft de hond als hij een jaar tot anderhalf jaar oud is zijn volwassen gewicht bereikt.

Je ziet dus dat de Mastiff in een jaar tijd ongeveer 55 kilogram aankomt. En uiteraard groeit zijn hoogte ook mee in die tijd. De hond heeft in het eerste jaar daarom echt hele goede voeding nodig. Niet alleen zodat zijn lichaam zijn snelle groei aankan, maar ook voor een goede ontwikkeling van zijn spieren en botten.

Een goede opvoeding

Naast een goede voeding is een goede opvoeding ook vooral in het eerste levensjaar van je Mastiff erg belangrijk. De reu en de teef hebben dezelfde karaktereigenschappen. Je kunt daarom dezelfde opvoeding bij beide toepassen. Voor zowel de reu als de teef is een goede socialisatie erg belangrijk. Een puppycursus is een goede eerste stap in deze socialisatie.

Tijdens een puppycursus leert je Mastiff hoe hij moet reageren in bepaalde situaties. Ook leert hij met andere honden omgaan. Het verloop van deze omgang is erg belangrijk. Dit bepaald namelijk in grote mate hoe je hond later met andere honden in bijvoorbeeld het park zal omgaan.

Steek hier voldoende tijd is. Ook is een puppycursus natuurlijk goed voor de band tussen baas en hond. De hond leert de basiscommando’s en hij weet dat jij zijn baas bent.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Mastiff?

Bekijk dan het Mastiff Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Mastiffs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Mastiff wilde weten in één compleet e-book!”

Mastiff Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Mastiff!

  • Wil je een Mastiff kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Mastiff zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Mastiff trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Mastiff de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Mastiffs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Mastiff Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Mastiff Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Mastiff Handboek interessant zal vinden.

Welkom Mastiff vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!