Home | Alles over de langharige Mastiff (uitgebreid artikel)

Alles over de langharige Mastiff (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Officieel is de Mastiff kortharig. Zo staat het omschreven in de rasstandaard van de F.C.I. Toch zie je af en toe een langharige Mastiff lopen. Deze honden hebben de langharige genetische eigenschap geërfd.

Door fokkers wordt deze langharige Mastiff als een foutje gezien. Zij zullen er alles aan doen om deze ‘fout’ uit hun foklijn te fokken. Dat doen ze omdat ze aan de rasstandaard van de F.C.I. willen voldoen. Maar er zijn ook mensen die het lange haar bij de Mastiff zeker niet als fout zien.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mastiff nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mastiff!

Hoe komt de langharige Mastiff aan zijn lange haren?

Er is geen eenduidige uitleg over hoe deze Mastiff aan zijn lange haren komt.

Gedacht wordt dat hij het heeft van de Sint-Bernard. Toen de Mastiff rond 1900 met uitsterven bedreigd werd, is het ras gekruist met onder andere de Sint-Bernard. Daardoor denkt men dat het gen voor lang haar ook bij de Mastiff terecht is gekomen.

Maar het kan ook zijn dat het niet door de invloed van de Sint-Bernard komt, maar dat het lange haar van de Mastiff een genetische variatie is. Dan zou het dus ook geen fout in het ras zijn. Maar zolang de F.C.I. de rasstandaard niet aanpast, blijft de langharige Mastiff de stempel ‘fout’ hebben.

De verzorging van de langharige Mastiff

De langharige Mastiff heeft wel wat meer verzorging nodig dat de kortharige Mastiff. Hij heeft enorm veel haar en die lange haren moeten regelmatig gekamd worden.

Bij de kortharige Mastiff is het voldoende om de hond wekelijks een keer te borstelen. De langharige Mastiff heeft een intensievere verzorging nodig. Dagelijks kammen is zeker geen overbodige luxe. Doe je dit niet dan heb je grote kans dat de lange haren gaan klitten.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Mastiff wordt ook uitgebreid behandeld in Mastiff Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De vacht van de langharige Mastiff verzorgen

Het is aan te raden om dagelijks de vacht van de langharige Mastiff te kammen. Omdat de hond heel groot is en dus ook heel veel vacht heeft, is het aan te raden om iedere dag een deel van zijn vacht te kammen. Dan blijft het voor de hond ook nog leuk. Je bent anders namelijk wel een paar uur bezig om de hele hond te kammen.

Kam wel altijd de lange haren bij de poten en bij zijn borst. Door het wandelen kunnen hier heel makkelijk takjes en ander vuil in blijven hangen. En dat vergroot de kans op klitten. Ook is het verstandig om dagelijks zijn oren te kammen. Je kunt dan direct de oren controleren op viezigheid en indien nodig schoonmaken met een vochtig watje.

De langharige Mastiff in bad doen

Doordat de langharige Mastiff zoveel haar en ook zulke lange haren heeft, zul je hem misschien regelmatig in bad willen doen. Toch is dit niet verstandig. Als je de hond te vaak wast, dan kan dat het zelfreinigende vermogen van zijn vacht beïnvloeden.

Als dit vermindert, dan zul je je hond nog vaker moeten wassen en kammen. Het beste is om je hond maximaal vier keer per jaar in bad te doen. Gebruik daarbij altijd een hondenshampoo. En in het geval van de langharige Mastiff is een conditioner speciaal voor honden ook aan te raden.

Leer alles over jouw lieve Mastiff

Wil je álles leren over jouw Mastiff? Bekijk dan ook het Mastiff Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De opvoeding van de langharige Mastiff

De opvoeding van de langharige Mastiff is niet anders dan die van de kortharige Mastiff. Qua karakter zijn de honden namelijk hetzelfde. Houd er rekening mee dat de langharige Mastiff geen hond is voor een beginnende hondenbezitter.

Ze hebben een echte leider nodig en een baas die ervaring heeft met het opvoeden van eigenwijze honden. Een goede socialisering en een goede, consequente opvoeding is erg belangrijk voor de Mastiff.

De socialisering van de langharige Mastiff

De socialiseringsfase begint al als de hond 3 weken oud is. Hij zit dan natuurlijk nog bij zijn moeder in het nest. Zodra je de pup thuis hebt, is het verstandig om direct aan de slag te gaan met zijn verdere socialisering en opvoeding.

Een puppycursus is een hele goede eerste stap. Je Mastiff leert hier hoe hij met andere honden om moet gaan. Ook komt hij in verschillende situaties terecht, waar hij in zijn latere leven op kan terugvallen. En natuurlijk leert je pup de basiscommando’s.

Naast een puppycursus werkt de opvoedingsmethode ‘je-krijgt-niets-voor-niets’ ook erg goed bij de langharige Mastiff. Laat de hond overal voor werken. Voordat hij zijn eten krijgt, moet hij bijvoorbeeld eerst netjes zitten.

Of hij moet eerst op zijn plek gaan liggen, voordat jullie gaan wandelen. Deze methode van opvoeden blijkt erg effectief te zijn bij de langharige, maar ook bij de kortharige Mastiff.

Een langharige Mastiff pup kopen

Als je een langharige Mastiff wilt kopen, dan zul je een fokker moeten vinden die een pup met een lange vacht heeft. De langharige Mastiff komt niet zo veel voor. Dat komt doordat het lange haar als foutje wordt gezien en niet in de rasstandaard staat beschreven.

Fokkers zullen dus hun uiterste best doen om geen langharige Mastiff pups te fokken. Je kunt dus het beste contact met fokkers opnemen en ze laten weten dat jij interesse hebt in een langharige Mastiff pup. Zodra zij dan een langharige pup in hun nest hebben, kunnen ze jou bellen. Houd er rekening mee dat je misschien wel lang zult moeten wachten op jouw pup.

De aanschafprijs van een langharige Mastiff pup

Ondanks dat de langharige Mastiff als een fout wordt gezien, zul je dit niet terugzien in de aanschafprijs van de pup. Ook bij de langharige Mastiff moet je rekenen op een bedrag tussen de € 1.000,- en de € 1.500,- euro. Het exacte bedrag kan per fokker verschillen. Als er meerdere gegadigden zijn voor een langharige Mastiff pup, dan kan de prijs misschien nog wel hoger liggen.

De kosten van voeding van een langharige Mastiff pup

Naast de hoge aanschafprijs, moet je er rekening mee houden dat de Mastiff één van de duurste honden is om te verzorgen. Ze zijn enorm groot en eten dus ook enorm veel. Gemiddeld zul je € 800,- kwijt zijn aan voeding voor je hond. Daar komen dan nog alle extraatjes zoals snoepjes en botten bij.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Mastiff?

Bekijk dan het Mastiff Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Mastiffs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Mastiff wilde weten in één compleet e-book!”

Mastiff Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Mastiff!

  • Wil je een Mastiff kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Mastiff zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Mastiff trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Mastiff de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Mastiffs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Mastiff Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Mastiff Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Mastiff Handboek interessant zal vinden.

Welkom Mastiff vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!