Home | Een Mastiff puppy kopen en in huis halen (must read)

Een Mastiff puppy kopen en in huis halen (must read)

⏱ Leestijd: 6 minuten

Als je een Mastiff pup in huis neemt, dan is het verstandig om je goed voor te bereiden. Je moet voldoende spullen in huis hebben voor je pup, maar je moet ook nadenken over hoe je je pup wilt gaan opvoeden.

En het is verstandig om je goed in te lezen in het karakter en de eigenschappen van de hond. Als de hond dan goed bij jou past en ook bij je manier van leven, dan kun je op zoek gaan naar een goede fokker van Mastiff pups.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mastiff nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mastiff!

Een goede fokker vinden voor je Mastiff pup

Je zoektocht naar een Mastiff pup, begint bij het selecteren van een goede fokker. Je dierenarts kan je waarschijnlijk wel een lijst geven met alle erkende fokkers van Mastiff honden. Maar je kunt ook contact opnemen met de rasvereniging.Zij kunnen je alles vertellen over het karakter van de hond en waar je allemaal op moet letten als je een hond aanschaft.

Ook kun je via de rasvereniging een lijst krijgen met erkende fokkers. De fokkers hebben zich aangesloten bij de rasvereniging. Je kunt er dan vanuit gaan dat het een erkende fokker is, die goed met zijn honden omgaat. Bel altijd eerst met de fokker om te kijken of er een klik is. Voelt het goed, maak dan een afspraak om een keer een bezoek te brengen aan de fokker.

Een Mastiff pup uitzoeken

Als je je fokker hebt geselecteerd, is het wachten op een nestje pups. Dat kan soms enige tijd duren. Maar dat is ook het teken dat het om een goede en erkende fokker gaat. Als je een fokker treft, die altijd pups heeft, dan heb je vaak te maken met een broodfokker. Hier kun je beter geen pup kopen.

Zodra er een nestje is, ga je natuurlijk kijken. Let dan goed op de volgende punten:

 1. Is de moederhond aanwezig? Als dat niet het geval is, dan kun je hier beter geen pup kopen. Een goede fokker zorgt er altijd voor dat de moederhond bij de pups aanwezig is om de pups te verzorgen.
 2. Zien de pups en de moederhond er gezond en blij uit? Zijn ze niet te mager en niet te dik? Zijn ze vrolijk en kijken ze helder uit de ogen? Als dat zo is, dan kun je hier met een gerust hart een pup uitzoeken.
 3. Vraag de fokker het hemd van zijn lijf. Een erkende en goede fokker zal op al je vragen antwoord willen geven. Waarschijnlijk vertelt hij nog allerlei andere zaken erbij. De fokker weet je ook alles te vertellen over het karakter van de hond. Is dat niet het geval? Of wil de fokker je vragen niet beantwoorden? Dan is het vaak geen goede fokker. Koop hier geen Mastiff pup.
 4. Tot slot kun je de fokker vragen naar erfelijke aandoeningen in de familielijn van de hond. Hij zal dat weten en hij zal hier ook eerlijk over zijn.
  Vraag een fokker ook altijd welke pup hij denkt dat het beste bij jou zal passen. Als het goed is weet hij de karakters van de hond. Dus de fokker kan je helpen om een goede match te maken met je pup.

Let op: De aanschaf, opvoeding en verzorging van jouw Mastiff puppy (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Mastiff Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De kosten van een Mastiff pup

Een Mastiff pup kopen is niet goedkoop. Gemiddeld vraagt een fokker € 1.000,- tot € 1.500,- voor een pup. Als je een kruising koopt, dan ben je vaak iets goedkoper uit. Dan betaal je rond de € 800,-. Dit is een gemiddelde prijs.

Een fokker mag zelf zijn prijs bepalen, dus het kan zijn dat je veel meer moet betalen voor een pup. Wel is het zo dat fokkers die bij de rasvereniging aangesloten zijn vaak ongeveer hetzelfde bedrag voor een pup vragen.

Overige kosten van de Mastiff pup

Naast de kosten voor aanschaf van je pup, moet je er ook rekening mee houden dat dit een hond is die duur in onderhoud is. De Mastiff groeit in het eerste jaar ontzettend hard. Dat betekent dat kwalitatief goed voer essentieel is om deze groei in goede banen te leiden.

Als je Mastiff pup volwassen is geworden is het een grote hond die veel eten nodig heeft. Gemiddeld ben je voor het voer voor je Mastiff zo’n € 800,- per jaar kwijt.

Maar dat is nog niet alles, je zult ook regelmatig snoepjes, botten en speeltjes moeten kopen voor je hond. En natuurlijk een halsband en een riem. Let erop dat je vooral in het eerste jaar regelmatig een nieuwe halsband en riem zult moeten kopen. De hond groeit zo hard, dat hij snel te groot is geworden voor zijn halsband.

Andere kosten zijn de kosten voor een lekkere slaapplek. Hij heeft een grote hondenmand of een grote bench nodig met een lekker zacht en dik ligkussen. Deze zul je jaarlijkse, of misschien wel vaker, moeten vervangen. En je hebt kosten voor de verzorging van je hond. Denk hierbij aan een borstel voor zijn vacht, een nagelknipper, een tandenborstel en tandpasta.

Tenslotte zijn er nog kosten voor de dierenarts en kosten voor het dierenhotel als jij op vakantie gaat. Je zult je Mastiff vaak door zijn enorme grootte niet mee kunnen nemen op vakantie. Dat komt gemiddeld neer op € 1.300,- tot € 1.500,- per jaar.

Leer alles over jouw Mastiff puppy

Wil je álles weten over jouw Mastiff puppy? Bekijk dan ook het Mastiff Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De opvoeding van een Mastiff pup

Een Mastiff is een hond die niet geschikt is voor een beginnende hondenbezitter. En zelfs voor de ervaren hondeneigenaar is het een echte uitdaging. Het advies is om direct te beginnen met de training en socialisatie van je Mastiff, zodra je pup bij je thuis is.

Dan is de pup nog redelijk klein, handelbaar en makkelijk te trainen. De hond heeft een consequente opvoeding nodig. Maar niet met harde hand. Dat werkt averechts.

De socialisatie van een Mastiff pup

De socialisatiefase van je Mastiff pup begint al als hij 3 weken oud is. Daarom is het belangrijk dat de moederhond aanwezig is in het nest, want zij leert de honden tijdens deze fase heel veel nuttige dingen.

Als je hond 9 weken oud is, komt hij bij jouw thuis. Belangrijk is om dan direct de socialisatiefase op te pakken. Laat je hond kennis maken met mensen, honden, dieren en verschillende situaties. Hoe meer hij tijdens deze fase leert, hoe socialer hij zal worden als volwassen hond.

Op puppycursus met je Mastiff pup

Een onderdeel van deze socialisatiefase kan een puppycursus zijn. Je hond leert hier hoe hij om moet gaan met andere honden en andere mensen. Ook komt hij tijdens de cursus in verschillende situaties terecht waar hij later profijt van kan hebben.

En de Mastiff pup leert tijdens deze cursus natuurlijk ook de basiscommando’s en dat jij zijn baas bent waar hij naar moet luisteren.

Na de puppycursus is er vast nog een vervolgcursus die je met je Mastiff pup kunt volgen. Doe dat ook altijd. En ook de cursus die daarna en die daarna komt. Het is echt belangrijk dat je Mastiff pup goed naar jou luistert en dat jij hem goed onder controle hebt. Anders wordt iedere wandeling met je volwassen Mastiff een drama.

Methode van opvoeden voor je Mastiff pup

Een Mastiff pup kun je het beste opvoeden volgens de methode ‘niets-is-gratis-in-het-leven’. Laat de hond overal voor ‘werken’. Voordat hij zijn eten krijgt, kan hij best een taak of een opdracht uitvoeren. En dan is zijn eten de beloning. Als je dit consequent doorvoert, dan zul je merken dat dit heel goed werkt bij de Mastiff pup.

Een veilige omgeving voor je Mastiff pup

Als je je Mastiff pup ophaalt van de fokker, dan is het belangrijk dat hij in een veilige omgeving terecht komt. De pup is in eerste instantie nog klein, maar houd er rekening mee dat de hond snel groot zal worden.

Een hele kleine woning of een appartement is daarom geen geschikte plaats voor deze grote hond. De Mastiff is het gelukkigst in een ruim huis met een ruime omheinde tuin. Hij kan dan lekker zijn energie kwijt in de tuin en hij kan niet weglopen of agressief reageren op andere honden of mensen.

Wandelen met je Mastiff pup

De Mastiff pup zal in zijn eerste levensjaar enorm snel groeien. Daarom is het belangrijk om de hond gedurende die groeifase kwalitatief goed eten te geven. Maar het is ook belangrijk dat de Mastiff in het eerste jaar niet zijn gewrichten overbelast.

Die zijn door de snelle groei erg gevoelig voor overbelasting en dat wil je natuurlijk voorkomen. Wandel daarom niet overdreven veel met je Mastiff pup. Het is een grote hond, maar de Mastiff heeft niet extreem veel lichaamsbeweging nodig. Houdt 1 minuut wandelen aan per week leeftijd. Dan zit je altijd goed en belast je zijn lichaam niet teveel.

Houd er met wandelen rekening mee dat je Mastiff geen sociale hond is. Hij kan fel uitvallen naar andere honden en andere mensen. Laat de Mastiff daarom nooit los lopen. Je kunt het risico niet nemen dat hij een andere hond aanvalt.

De Mastiff kun je het beste aangelijnd houden. En laat hem ook niet los op een hondenpark. De hond zal aan de andere honden willen laten zien dat hij de sterkste en de grootste is en dat loopt niet altijd goed af.

Erfelijke aandoeningen bij de Mastiff pup

Als je je pup koopt bij de erkende fokker, dan zul je op het eerste gezicht niet kunnen zien of je hond erfelijk belast is met bepaalde aandoeningen. Daar komt je pas achter als de hond groter en ouder wordt. Je kunt de fokker er natuurlijk wel naar vragen. Als er erfelijke aandoeningen bekend zijn in de familielijn van de hond, dan zal de fokker je dit natuurlijk vertellen.

Tenminste, een goede fokker zal dit wel doen. Maar het kan ook zijn dat zelfs de fokker niet weet van de erfelijke belasting van de hond.

Er zijn een aantal aandoeningen die vaak voorkomen bij de Mastiff. Dat zijn niet specifiek aandoeningen voor de Mastiff, maar je ziet deze aandoeningen meer bij grote hondenrassen.

Elleboog- en heupdysplasie

De Mastiff heeft door zijn grote formaat snel last van elleboog- en heupdysplasie. Deze aandoening kan leiden tot slijtage van de gewrichten. De kop van het gewricht past dan niet meer goed in de kom. Dit kan leiden tot pijn bij lopen, rennen en opstaan. Je Mastiff kan zelfs kreupel worden door deze aandoening.

Oogproblemen

De Mastiff heeft ook vast last van zijn ogen. Dit kan uiteindelijk tot blindheid leiden. Het is daarom belangrijk om de ogen van je Mastiff goed schoon te houden. Hier kun je het beste al mee beginnen als je Mastiff nog een pup is.

Als je hond het gewend is, dan zal hij het ook toestaan als de hond groter is. Je kunt de ogen schoonmaken met een vochtige doek. Zie je afwijkingen aan de ogen van je hond, dan kun je het beste direct een dierenarts raadplegen.

Schildklierproblemen

Zie je symptomen als diarree, kreupelheid, droge ogen en vachtproblemen bij je Mastiff, dan kan hij problemen hebben met zijn schildklier. Een te langzaam werkende schildklier is dan vaak het probleem. Gelukkig kan je Mastiff hier wel medicijnen voor krijgen. Dus herken je de deze symptomen? Ga dan altijd naar de dierenarts.

De Mastiff pup leren alleen thuis te zijn

De Mastiff is een hond met een onafhankelijk karakter. De hond kan als hij volwassen is prima een tijd alleen thuis zijn. Maar dit moet je niet direct bij je pup doen. De kans is groot dat hij dan kattenkwaad uit gaat halen. Het is allereerst belangrijk dat de pup goed is opgevoed voordat hij alleen thuis kan blijven.

De Mastiff is pas volwassen als hij twee tot drie jaar oud is. Hij blijft tot die tijd geestelijk een pup. Houdt hier rekening mee als je overweegt om je Mastiff een tijdje alleen thuis te laten. Als je hond dit niet gewend is, kan hij de boel thuis gaan slopen.

Leer je pup om alleen thuis te zijn. Begin met een hele korte periode van bijvoorbeeld 5 minuten. En bouw dit heel langzaam op. Laat je hond pas voor een langere tijd alleen thuis als hij volwassen is en goed opgevoed is.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Mastiff?

Bekijk dan het Mastiff Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Mastiffs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Mastiff wilde weten in één compleet e-book!”

Mastiff Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Mastiff!

 • Wil je een Mastiff kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Mastiff zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Mastiff trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Mastiff de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Mastiffs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Mastiff Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Mastiff Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Mastiff Handboek interessant zal vinden.

Welkom Mastiff vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!