Home | De Mastiff: 8 verschillende soorten

De Mastiff: 8 verschillende soorten

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Mastiff-honden hebben allemaal één ding gemeen; ze zijn enorm groot. Wat misschien minder bekend is dat deze honden allemaal afkomstig zijn uit een van de oudste lijnen van gedomesticeerde honden, namelijk de Molossus.

Deze kolossale jachthond werd al door de oude Grieken gebruikt. Opvallend is dat de gespierde bouw en brede snuit ook vandaag de dag nog kenmerkend is voor alle 8 Mastiff soorten. De soorten zijn: Engelse Mastiff, Bullmastiff, Tibetaanse Mastiff, Napolitaanse Mastiff, Cane Corso, Dogo Argentino, Anatolische Mastiff, Amerikaanse Mastiff.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mastiff nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mastiff!

De Engelse Mastiff

De Engelse Mastiff is groot, loyaal en beschermend. Deze hond wordt veel gebruikt als waakhond. Het is een trotse en moedige hond die maar voor weinig dingen bang is. Tegenwoordig zie je deze hond steeds vaker als gezinshond. Maar het is geen hond voor een beginnende hondenbezitter.Je hebt ervaring nodig om de Engelse Mastiff goed op te kunnen voeden.

De Engelse Mastiff heeft een schofthoogte vanaf 27,5 centimeter. In de meeste gevallen is de schofthoogte van de hond hoger. Het gewicht voor een teef ligt tussen de 60 en de 70 kilogram. Een reu is iets zwaarder, die weegt tussen de 80 en de 115 kilogram. Gemiddeld wordt de Engelse Mastiff 6 tot 10 jaar oud.

De Bullmastiff

Een andere Mastiff soort is de Bullmastiff. Deze hond is, in vergelijking met de Engelse Mastiff, kleiner. Maar hij is minstens zo indrukwekkend en intimiderend. De Bullmastiff is een kruising tussen een Old English Bulldog met een Engelse Mastiff. Deze honden zijn vroeger gefokt voor één bepaalde taak, namelijk het opsporen van stropers.

De gemiddeld schofthoogte van de Bullmastiff reu is 64 tot 69 centimeter. En een reu heeft een gewicht tussen de 50 en de 60 kilogram. Een teef is iets kleiner. Daar ligt de gemiddelde schofthoogte tussen de 61 en de 66 centimeter en daar hoort een gewicht bij dat ligt tussen de 40 en de 50 kilogram. Deze hond wordt gemiddeld 7 tot 9 jaar oud.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Mastiff wordt ook uitgebreid behandeld in Mastiff Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff is opvallend door zijn afmeting, maar ook door zijn lange, donzige vacht. Van alle Mastiff soorten is de Tibetaanse Mastiff het meest beschermend. Deze hond kan erg fel reageren op bezoek van vreemden.

Als de hond je kent, dan zal hij kalm en vriendelijk zijn. De Tibetaanse Mastiff heeft een minimale schofthoogte van 61 centimeter. Een teef weegt gemiddeld tussen de 35 en de 60 kilogram. Een reu is iets zwaarder en weegt tussen de 45 en de 75 kilogram. Gemiddeld wordt de Tibetaanse Mastiff 10 tot 12 jaar oud.

De Napolitaanse Mastiff

Deze Mastiff herken je direct aan al zijn rimpels in zijn gezicht. Deze soort komt uit Italië en is het meest verwant aan de oude Molossus hond. Als de Napolitaanse Mastiff onder bekenden is, dan zal hij zich rustig en aanhankelijk gedragen.

Maar bij vreemden zal zijn waakinstinct flink naar boven komen. De Napolitaanse Mastiff is van alle Mastiff soorten het meest speels en energiek.

Daarbij is het wel belangrijk dat de hond goed opgevoed en getraind is. Een reu kan wel 70 tot 76 centimeter hoog zijn en een teef 60 tot 66 centimeter. Het gewicht van de Napolitaanse Mastiff ligt rond de 80 kilogram. Deze hond wordt 7 tot 9 jaar oud.

De Cane Corso

Ook de Cane Corso is nauw verwant aan de Molossus-hond. Deze hond lijkt erg op de Napolitaanse Mastiff. Alleen is de Cane Corso kleiner en nog koppiger. Ook bij deze hond is een consequente training en een goede socialisatie erg belangrijk.

Je moet hier al mee beginnen als de hond nog een pup. Dan heb je de meeste kans van slagen. De Cane Corso is ontzettend slim en hij zal graag getraind willen worden. Gemiddeld is de Cane Corso tussen de 60 en de 70 centimeter hoog. En de hond weegt tussen de 44 en de 60 kilogram. Deze hond wordt 9 tot 12 jaar oud.

De Dogo Argentino

De Dogo Argentino is een Mastiff soort dat uit Argentinië komt. Deze hond wordt ook wel Argentijnse Mastiff genoemd. Oorspronkelijk hoort de Dogo Argentino helemaal wit te zijn met één donkere vlek bij het oog. Dit ras is in veel landen verboden, omdat hij een erg agressieve reputatie heeft.

De hond was en is erg populair binnen de honden gevechten wereld. Toch kun je deze hond prima als gezinshond houden als hij maar goed en consequent opgevoed wordt. Ook dit is geen hond voor een onervaren baas.

De Argentijnse Mastiff wordt gemiddeld 9 tot 15 jaar oud. Het is een grote hond met een schofthoogte tussen de 60 en de 70 centimeter. Het gewicht ligt tussen de 40 en de 50 kilogram.

Leer alles over jouw lieve Mastiff

Wil je álles leren over jouw Mastiff? Bekijk dan ook het Mastiff Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De Anatolische Mastiff

Deze hond staat ook wel bekend onder de namen: Kangal Dog, Turkse Mastiff, Kangal Shepherd Dog, Kangal Shepherd Doggal. De hond komt van oorsprong uit Turkije. Hier leven ze al vanaf de 12e eeuw, met als voornaamste taak om het vee te beschermen en te hoeden.

Later werd de hond door zijn felle, maar loyale karakter ook populair in de Verenigde Staten en in het buitenland. Tegen vreemden is ook deze Mastiff soort terughoudend, afstandelijk en territoriaal.

Voor familie en vrienden is het een loyale en vriendelijke hond. Gemiddeld wordt de Anatolische Mastiff 12 tot 15 jaar oud. Een reu weegt tussen de 55 en de 72 kilogram en een teef tussen de 45 en de 60 kilogram.

De Amerikaanse Mastiff

Ook de Amerikaanse Mastiff is een enorm grote hond. Gemiddeld heeft hij een schofthoogte tussen de 66 en de 91 centimeter. Het gewicht van een reu ligt tussen de 80 en de 100 kilogram en voor een teef tussen de 70 en de 90 kilogram.

De Amerikaanse Mastiff is een kruising tussen de Engelse en de Anatolische Mastiff. Deze hond is iets kleiner dan de Engelse Mastiff. Maar qua karakter en uiterlijk lijken ze verder heel erg op elkaar. Er wordt van de Amerikaanse Mastiff gezegd dat deze honden iets vriendelijke zijn dan de andere Mastiff soorten. Ook wordt gezegd dat ze een iets drogere mond hebben.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Mastiff?

Bekijk dan het Mastiff Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Mastiffs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Mastiff wilde weten in één compleet e-book!”

Mastiff Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Mastiff!

  • Wil je een Mastiff kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Mastiff zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Mastiff trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Mastiff de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Mastiffs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Mastiff Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Mastiff Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Mastiff Handboek interessant zal vinden.

Welkom Mastiff vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!