Home | Maak kennis met de Spaanse Mastiff (lang artikel)

Maak kennis met de Spaanse Mastiff (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Spaanse Mastiff komt van oorsprong uit Spanje. De hond wordt ook wel Mastiff Español genoemd. In Spanje is deze hond zeer geliefd. Dat komt waarschijnlijk door zijn rustige en vriendelijke karakter. Maar het kan ook een dominante hond zijn. Daarom is een goede socialisatie en opvoeding erg belangrijk bij de Spaanse Mastiff.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mastiff nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mastiff!

De geschiedenis van de Spaanse Mastiff

De Spaanse Mastiff heeft veel overeenkomsten met de Sint-Bernard. Maar het is onbekend of deze twee rassen een bloedband hebben. Eigenlijk weet men niet zeker hoe de Spaanse Mastiff is ontstaan. Wat wel bekend is, is dat deze hond voor het eerst gezien is in het Spaanse gebied Estremadura.

De Spaanse Mastiff als waakhond

Vroeger werd de Spaanse Mastiff in Spanje vaak als waakhond ingezet. En ook wel als kuddehoeders. De eigenschappen van dit ras zijn perfect voor deze taken. De honden zijn moedig, dominant en krachtig. De hond heeft een indrukwekkend voorkomen.

Je kunt je dus wel voorstellen dat iemand wel twee keer nadenkt voordat hij het territorium van deze hond betreedt.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Mastiff wordt ook uitgebreid behandeld in Mastiff Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het uiterlijk van de Spaanse Mastiff

De Spaanse Mastiff heeft een indrukwekkend uiterlijk. Als je naar zijn kop kijkt, dan valt je op dat die heel breed en groot is. Naar de snuit toe wordt zijn kop iets smaller. Dit geeft de hond zijn bijzondere uitstraling.

Hij heeft grote oren en lobbes achtige ogen. De ogen zijn altijd donker en ze zijn relatief klein. De oren zijn juist weer groot, die lopen naar beneden toe in een punt.

De Spaanse Mastiff als waakhond

De Spaanse Mastiff heeft veel loshangend huid in zijn hals en bij zijn borst. Zijn vacht is dik en ligt dicht op de huid. Hij heeft een hele zachte vacht. De staart van de Spaanse Mastiff heeft vaak langere haren. De kleur kan heel erg variëren.

De Spaanse Mastiff kan een vacht hebben die uit één kleur bestaat, maar het kan ook zijn dat zijn vacht juist uit meerdere kleuren bestaat. Allerlei combinaties in kleuren kunnen bij de Spaanse Mastiff voorkomen.

De Spaanse Mastiff heeft wolfsklauwen

Kenmerkend aan de Spaanse Mastiff is dat deze hond bij zijn achterpoten dubbele wolfsklauwen heeft. Hierdoor wordt gedacht dat de Spaanse Mastiff banden heeft met de Pyrenese Berghond. Maar dat is slechts een gedachte.

Het is nog niet vastgesteld of dit zo is en hoe dit dan komt.

Leer alles over jouw lieve Lhasa Apso

Wil je álles leren over jouw Mastiff? Bekijk dan ook het Mastiff Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het gedrag van de Spaanse Mastiff

De Spaanse Mastiff is een lieve, vriendelijke hond. Maar het is geen hond voor beginners. Als je geen ervaring hebt met honden, dan is het niet verstandig om voor dit ras te kiezen. De Spaanse Mastiff kan erg dominant zijn, hij kan terughoudend zijn naar andere huisdieren en honden, maar hij kan ook fel reageren op andere honden en huisdieren.

Daarom is het belangrijk dat de hond goed en consequent opgevoed wordt.

De Spaanse Mastiff is wantrouwend

Van origine werd de Spaanse Mastiff als waakhond ingezet en dat is ook de taak die het beste bij deze hond past. Want ook als ziet de hond er uit als een knuffelbeer, de Spaanse Mastiff is niet geschikt als gezelschapshond. Door zijn wantrouwende karakter, wil de hond graag de baas spelen.

En door zijn wantrouwen, is hij ook niet altijd blij met de aanwezigheid van mensen. Hij functioneert daarom het beste in zijn rol als waakhond.

De Spaanse Mastiff is wel erg trouw en loyaal naar zijn baas. Het is een vriendelijke hond en hij zal zijn baas niet snel uit het oog verliezen. Als waakhond is hij daarop goed op zijn plek. Hij kan alles in de gaten houden, hij kan zijn territorium beschermen en hij kan onaangekondigd bezoek makkelijk op afstand houden met zijn imposante verschijning.

De opvoeding van de Spaanse Mastiff

De Spaanse Mastiff heeft een consequente, maar liefdevolle opvoeding nodig. Een goede socialisatie is daarbij erg belangrijk, maar het is ook goed om op puppycursus te gaan met je pup. Dit is een onderdeel van zijn socialisatie.

De hond leert hier omgaan met verschillende situaties, hij leert omgaan met andere honden en niet geheel onbelangrijk, hij leert dat jij zijn baas bent. Ook is het verstandig om na de puppycursus nog een aantal cursussen met de Spaanse Mastiff te volgen.

De Spaanse Mastiff is een dominante hond

Deze hond kan uit zichzelf niet goed omgaan met andere honden. Hij zal dan vaak dominant gedrag laten zien en dat betekent dat hij wil laten zien dat hij de sterkste en de grootste is. En dat zal hij in de meeste gevallen ook zijn. Maar dat kan wel eens niet goed aflopen.

Het is daarom belangrijk dat jij de hond als baas goed onder controle hebt. Zodat dit soort confrontaties niet kunnen escaleren. De Spaanse Mastiff is daarom ook geen geschikte hond om los te laten lopen.

De Spaanse Mastiff heeft voldoende ruimte nodig

Als de Spaanse Mastiff goed opgevoed en gesocialiseerd is, dan kun je hem prima als huishond houden. Het is namelijk een rustige hond. Maar de hond heeft wel veel ruimte nodig. Een klein flatje of een heel klein huisje zonder tuin, is geen geschikte plaats voor de Spaanse Mastiff.

Hij heeft zeker een ruime woning met een omheinde tuin nodig. In de tuin kan hij dan voldoende bewegen, zodat de hond ook binnen blij en tevreden is.

De Spaanse Mastiff heeft niet veel beweging nodig. In de meeste gevallen heeft hij aan zijn dagelijkse wandelingen voldoende. En af en toe een lekkere lange wandeling zal de hond ook zeker goed doen. Maar zoals al eerder genoemd, is het geen hond die je los kunt laten lopen, omdat hij te dominant kan zijn naar andere honden.

De verzorging van de Spaanse Mastiff

Deze hond heeft een vacht die niet veel verzorging nodig heeft. Zijn vacht is zelfreinigend, dus wekelijks een keer borstelen is meer dan voldoende. Je haalt dan direct de losse haren uit zijn vacht. Je moet wel altijd even goed de lange oren van de hond schoon houden. Dit kun je doen door met een doekje de oren schoon te maken. Het is niet verstandig om iets in het oor te steken.

Daarnaast het belangrijk om zijn nagels regelmatig te (laten) knippen en zijn gebit regelmatig te poetsen. Het is verstandig om dit al te oefenen met je hond als hij nog een pup is. Dan heeft hij er op latere leeftijd geen hekel aan. Voor het poetsen van het gebit, kun je speciale tandpasta en een tandenborstel kopen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Mastiff?

Bekijk dan het Mastiff Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Mastiffs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Mastiff wilde weten in één compleet e-book!”

Mastiff Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Mastiff!

  • Wil je een Mastiff kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Mastiff zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Mastiff trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Mastiff de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Mastiffs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Mastiff Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Mastiff Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Mastiff Handboek interessant zal vinden.

Welkom Mastiff vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!