Home | Mastiff Tibetan: ontdek deze mooie hond (uitgebreid stuk)

Mastiff Tibetan: ontdek deze mooie hond (uitgebreid stuk)

⏱ Leestijd: 7 minuten

De Mastiff Tibetan is ook bekend onder de naam Do-Khyi. Bij het horen van deze twee namen, weet je al dat deze hond niet van oorsprong uit Europa komt.

Deze hond komt uit Tibet. De gemiddelde leeftijd van de Tibetaanse Mastiff is 10 tot 11 jaar. Het is een grote hond. Ze wegen tussen de 64 en de 82 kilogram. En ze hebben een lange dichte vacht met een zware ondervacht.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mastiff nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mastiff!

De geschiedenis van de Mastiff Tibetan

De Tibetaanse Mastiff is een heel oud hondenras. Gedacht wordt dat dit ras uit de oudheid stamt. Het is dus één van de oudste hondenrassen ter wereld. Het is niet bekend in welk jaar, of in welke periode dit ras is ontstaan.

De Mastiff Tibetan is vaak benoemd door Marco Polo en Aristoteles. Daarom kan men deze hond in ieder geval in deze periode plaatsen.

Functie van de Mastiff Tibetan

Gedacht wordt dat de Mastiff Tibetan de voorvader is van andere berghonden en Mastiff rassen. Zoals de naam al doet vermoeden, komt dit ras van oorsprong uit Tibet.

Daar werd deze hond als werkhond ingezet bij de nomaden herders in de Himalaya. Je zag deze hond ook vaak in de Tibetaanse kloosters. Daar werd de Mastiff Tibetan ingezet als waakhond.

De Mastiff Tibetan: hond van Koningin Victoria

In 1847 is de Mastiff Tibetan voor het eerst naar de Westerse wereld gehaald. Koningin Victoria haalde een reu naar Engeland. Je ziet deze hond tegenwoordig ook steeds vaker als huisdier, ook in Nederland.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Mastiff wordt ook uitgebreid behandeld in Mastiff Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het karakter van de Mastiff Tibetan

Van oorsprong werd de Mastiff Tibetan gehouden als werkhond en als waakhond. Tegenwoordig zie je de hond steeds vaker als gezinshond. Dat komt misschien door zijn grote knuffelgehalte.

Hoewel de hond eruit ziet als een echte knuffelbeer, is het een eigenwijze en koppige hond. Het is zeker geen hond die geschikt is voor een beginnende hondenbezitter.

Een koppige hond

Je kunt het karakter van de hond in drie woorden samenvatten: intelligent, eigenwijs en beschermend. Als je deze hond wilt trainen, dan moet je wel van goeden huize komen. Door zijn koppigheid is het namelijk niet eenvoudig om deze hond te trainen. Ook het aanleren van bepaalde dingen is niet makkelijk.

Beschermend ten opzichte van zijn baas

De Mastiff Tibetan is trouw aan zijn baas. Hij is waaks en hij wil zijn baas graag beschermen. Tegenover vreemden zal de hond terughoudend en gereserveerd zijn.

Omdat de hond zijn territorium wil beschermen, zal hij ook best nog wel eens ’s nachts kunnen aanslaan. Verder heeft de hond een rustig en onafhankelijk karakter.

Het uiterlijk van de Mastiff Tibetan

De Tibetaanse Mastiff herken je direct aan zijn imponerende uiterlijk. Het lichaam van de hond is krachtig en sterk. En door zijn grootte, heeft de hond een geweldige uitstraling. Zijn vacht is dik en lang. De hond heeft ook een ondervacht.

Bij koud weer is die erg zwaar, in de zomer juist dunner en lichter. Als je de hond ziet, dan zul je hem op een leeuw vinden lijken. Dat komt doordat de haren van de Mastiff Tibetan in de nek ruw zijn en lijken op de manen van een leeuw.

De kleur van de vacht

De Mastiff Tibetan komt in verschillende kleuren voor. De vacht kan zwart, zwart en tan, zwart en geel, zwart en wit, grijs, oranje en roodbruin zijn. Opvallend is dat een reu meer vacht heeft dan een teef. Waarom dit zo is, dat is niet bekend.

Uiterlijke kenmerken

De kop van deze hond is groot en breed. De hond heeft een brede neus met grote neusgaten. De Tibetaanse Mastiff heeft daarnaast een brede snuit, die vierkant afloopt. De ogen zijn altijd bruin. Als je kijkt naar de oren van de hond, dan zul je zien dat die middelgroot en driehoekig zijn.

Ze hangen naar beneden. Hij heeft een gespierde nek, rug en poten. De goed behaarde staart ziet eruit als een pluim.

Leer alles over jouw lieve Mastiff

Wil je álles leren over jouw Mastiff? Bekijk dan ook het Mastiff Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De verzorging van de Mastiff Tibetan

De imponerende vacht van de hond heeft een regelmatige verzorging nodig. Buiten de ruiperiode verhaart de hond niet. Eén keer per jaar verhaart de hond. De dikke, lange vacht moet je tijdens deze periode iedere dag borstelen. Het is namelijk belangrijk dat de losse haren niet in de vacht blijven hangen.

Buiten de ruiperiode is minimaal één keer per week borstelen voldoende. Het is wel verstandig om de lange haren op de staart, achterkant van de poten en de nek een keer extra te borstelen. Dit om klitten te voorkomen en vuil uit de vacht te halen.

Verdere verzorging van de hond

De vacht is natuurlijk erg belangrijk om goed te verzorgen, maar er zijn ook andere dingen die bij deze hond extra verzorging nodig hebben. Zo moeten de nagels regelmatig geknipt en gecontroleerd worden. En de oren en de ogen moeten goed schoon gehouden worden. Dat kan met een schoon, vochtig doekje.

Goede voeding en voldoende beweging

De Mastiff Tibetan heeft kwaliteitsvoeding nodig. De hond is enorm groot en het is belangrijk dat hij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om goed te kunnen functioneren.

Naast goede voeding is het ook van belang dat de Tibetaanse Mastiff voldoende beweging krijgt. Dit is niet alleen belangrijk voor een goede balans tussen voeding en beweging, maar ook omdat de hond hier echt gelukkig van wordt.

Van oudsher is de Mastiff Tibetan een echte werkhond. Dat betekent dus dat hij uitdaging en beweging nodig heeft. Het liefst ook nog een taak waar de hond verantwoordelijk voor is. Krijgt de Mastiff Tibetan niet voldoende beweging, dan zul je merken dat hij ongelukkig wordt.

Erfelijke ziekten bij de Mastiff Tibetan

Zoals bij ieder hondenras, zijn er ook een aantal erfelijke ziekten die vaak voorkomen bij dit hondenras, namelijk:

  • Elleboog- en heupdysplasie;
  • Oogproblemen;
  • Schildklierproblemen.

Elleboog- en heupdysplasie bij de Mastiff Tibetan

Zoals bij ieder groot hondenras het geval is, heeft ook de Mastiff Tibetan een grotere kans op problemen met de ellebogen en heupen. Dit wordt elleboog- en heupdysplasie genoemd.

Dit is een aandoening aan de gewrichten die tot gewrichtsslijtage kan leiden. Hierbij kan het voorkomen dat de kop van het gewricht niet meer goed in de kom past. Hierdoor is lopen, rennen en opstaan moeilijker voor de hond. Hij zal hier ook pijn bij hebben. Eén van de symptomen van elleboog- en heupdysplasie is kreupelheid.

Oogproblemen bij de Mastiff Tibetan

Een andere aandoening die vaker voorkomt bij de Mastiff Tibetan zijn oogproblemen. Hierdoor kan de hond last krijgen van slechter zicht en uiteindelijk kan de hond zelfs blind worden. Je ziet ook vraag dat er bij deze aandoening vaak ontstekingen in het oog ontstaan.

Daarom is het ook zo belangrijk om de ogen van de Tibetaanse Mastiff goed schoon te houden. Zie je afwijkingen aan het oog, of kun je de ogen niet meer goed schoonhouden, dan is het verstandig om een dierenarts in te schakelen.

Schildklierproblemen bij de Mastiff Tibetan

Een ander veelvoorkomend probleem bij deze honden is een te langzaam werkende schildklier. Symptomen zijn: diarree, kreupelheid, droge ogen en vachtproblemen. Zie je dit soort symptomen bij je hond? Ga dan altijd even naar de dierenarts.

Hij kan de hond onderzoeken. Heeft je hond echt last van een langzaam werkende schildklier, dan kan hij hier medicijnen voor krijgen.

De Mastiff Tibetan kan goed alleen thuis zijn

Het grote voordeel van het onafhankelijke karakter van deze hond is, dat hij wel goed alleen kan zijn. Voor de Mastiff Tibetan is het geen enkel probleem om een tijdje alleen thuis te zijn. Doe dit pas als de hond volwassen is en goed opgevoed is.

Anders kan het zijn dat hij toch kattenkwaad uit gaat halen. De Tibetaanse Mastiff blijft lang pup. Pas als hij twee tot drie jaar oud is, mag je de hond echt volwassen noemen.

Hoe train je de Mastiff Tibetan?

Deze intelligente, onafhankelijke en eigenwijze hond is niet makkelijk te trainen. Maar het is ook niet onmogelijk. Je moet alleen weten hoe je dit aan moet pakken. En je moet weten hoe deze hond in elkaar zit en hoe je hem moet trainen.

De Mastiff Tibetan is geen hond die alleen maar bevelen op wil volgen. Het is een intelligente hond en hij denkt graag zelf na. Een consequente, maar vriendelijke aanpak werkt het beste bij deze hond. Je moet de hond prijzen en belonen als hij iets goed doet. Dwingen, afstraffen en drillen werkt averechts bij dit hondenras. Deze hond wil op zijn eigen tijd, best jouw commando opvolgen.

Een goede basistraining voor je Mastiff Tibetan

Een goede socialisatie en een goede basistraining is van wezenlijk belang. De socialisatieperiode begint al als de pup drie weken oud is. Dus zodra de hond bij jou is, moet je deze socialisatie voortzetten. Een puppytraining is een belangrijk onderdeel van deze socialisatiefase.

De hond leert hier andere honden kennen en hij leert hoe hij met deze honden om moet gaan. Ook leert de pup hoe hij om moet gaan met allerlei verschillende situaties. En niet geheel onbelangrijk, op een puppycursus leert je Mastiff Tibetan dat hij naar jou, zijn baas, moet luisteren.

De kosten van de Mastiff Tibetan

De aanschafprijs voor de Mastiff Tibetan is niet gering. Gemiddeld betaal je voor een pup €1.000,- tot €1.500,-. En soms nog wel meer. Kies je voor een kruising met de Mastiff Tibetan, dan is de prijs vaak iets lager. Je moet dan denken aan € 800,-.

Het is verstandig om je pup altijd bij een erkende fokker te kopen. Je dierenarts kan je vaak wel helpen aan een lijst met erkende fokker. En anders kun je ook bij de rasvereniging terecht.

Een erkende fokker herken je vaak aan een aantal dingen. Allereerst fokt hij natuurlijk volgens de regels, maar dat is voor jou natuurlijk lastig te controleren. Daarnaast is de moederhond altijd aanwezig bij de pups.

Als dat niet het geval is, dan heb je vaak niet te maken met een erkende fokker. Ten derde weet een erkende fokker alles van het ras. Hij kan je ook vertellen of er eventueel erfelijke aandoeningen in de familielijn van de pup voorkomen.

Overige kosten van de Mastiff Tibetan

De aanschafprijs van de Mastiff Tibetan is hoog. Maar ook de kosten voor onderhoud en verzorging van dit ras zijn hoog. Omdat de Mastiff Tibetan een grote hond is, eet hij veel. Je moet voor voeding ongeveer € 800 per jaar reserveren.

En deze hond moet je goed trainen, anders is hij onhandelbaar. Dus daarvoor moet je rekenen op ongeveer € 300 per jaar. Tenslotte zijn er nog kosten voor de dierenarts, hondenhotel, verzorgingsproducten, speeltjes, snoepjes, hondenmand, bench, riem, halsband et cetera.

De Mastiff Tibetan heeft gemiddelde beweging nodig

Van oudsher is dit ras een echte werkhond. Dat betekent dat hij dus veel van bewegen houdt. Hoewel je het misschien niet verwacht van zo’n grote hond, is dit een ras dat graag springt en rent. Toch hoef je niet extra veel of extra lange wandelingen te maken met deze hond. Hij heeft gemiddelde beweging nodig. Dat betekent dat hij vaak voldoende heeft aan zijn dagelijkse wandelingen.

Natuurlijk zal je Mastiff Tibetan wel genieten van een extra lange boswandeling. En hij vindt het ook enorm leuk om met allerlei speelgoed te spelen. Het is geen hond om los te laten lopen. Dat komt door hun waakinstinct. Hierdoor kun je hem niet vertrouwen als hij losloopt.

Als de hond denkt dat hij zijn baas moet beschermen, dan kunnen ze agressief gedrag laten zien en ze kunnen zelfs weglopen.

Een geschikt huis voor de Mastiff Tibetan

De Mastiff Tibetan is een grote hond, hij heeft daarom ook voldoende ruimte nodig in huis. Als hij voor langer tijd in een klein hokje, of een kleine kamer zit, dan kan hij gefrustreerd raken. Een appartement of een kleine woning zonder tuin is niet geschikt voor deze grote hond. De Mastiff Tibetan maak je het gelukkigst met een woning met een ruime, omheinde tuin.

De rasvereniging van de Mastiff Tibetan

De Mastiff Tibetan is in Nederland erkend als officieel ras. Op de website van de Raad van Beheer staat dit. En dat betekent dus dat de Mastiff Tibetan een gezond hondenras is en dat je in Nederland met dit ras mag fokken. Er is een rasvereniging en die is ook erkend door de Raad van Beheer.

Deze vereniging heet de Tibetaanse Mastiff Club. De leden van deze vereniging zetten zich in om dit hondenras gezond te houden. Als je een erkende fokker zoekt, dan is het verstandig om contact op te nemen met deze rasvereniging.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Mastiff?

Bekijk dan het Mastiff Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Mastiffs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Mastiff wilde weten in één compleet e-book!”

Mastiff Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Mastiff!

  • Wil je een Mastiff kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Mastiff zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Mastiff trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Mastiff de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Mastiffs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Mastiff Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Mastiff Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Mastiff Handboek interessant zal vinden.

Welkom Mastiff vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!