Home | Alles over de Napolitaanse Mastiff (uitgebreid artikel)

Alles over de Napolitaanse Mastiff (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Napolitaanse Mastiff is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in de omgeving van Napels in Zuid-Italië. Het is een zelfverzekerde, beschermende hond. Hij is achterdochtig tegenover vreemden.

Deze hond heeft een ervaren baas nodig die hem consequent, maar wel met zachte hand kan opvoeden. Het is geen makkelijke hond om op te voeden. Maar als hij eenmaal goed opgevoed is, dan heb je een lieve, waakzame hond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Mastiff nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Mastiff!

De geschiedenis van de Napolitaanse Mastiff

De verhalen gaan dat deze hond afstamt van de Romeinse oorlogshonden. Deze honden zijn ooit gekruist met de Engelse Mastiff en daaruit is deze grote hond, de Napolitaanse Mastiff ontstaan.

Ze staan bekend om hun waakinstinct en deze honden werden en worden nu nog steeds veel gehouden op Italiaanse boerderijen. Daar bewaken zij het erf.
Na de Tweede Wereldoorlog was dit ras bijna uitgestorven.

De voornaamste reden was, dat mensen niet voldoende geld hadden om deze enorme hond te kunnen voeden. Gelukkig hebben Italiaanse hondenliefhebbers zich ingespannen om dit ras te redden. En met succes. Het ras is erkent door de F.C.I. in 1949. In 1971 is de rasstandaard van de Napolitaanse Mastiff nauwkeuriger herschreven.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Mastiff wordt ook uitgebreid behandeld in Mastiff Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De kenmerken van de Napolitaanse Mastiff

De Napolitaanse Mastiff is geen gemakkelijke hond. Hij heeft een intensieve training nodig en ook is de socialisatie van deze hond erg belangrijk. Als die twee dingen goed zijn verlopen en als je als baas consequent bent naar de hond toe, dan kun je van de Napolitaanse Mastiff een rustige, zelfverzekerde hond maken. Maar dit kost veel tijd, energie en training.

Het gedrag van de Napolitaanse Mastiff

Deze hond heeft niet veel beweging nodig. Zelfs als pup is zijn activiteitsniveau laag. Een korte wandeling is voor zowel de pup als voor de volwassen hond voldoende om hem de beweging te geven die hij nodig heeft.

Het is ook belangrijk dat je vooral in het eerste jaar het groeiende skelet van de hond niet te veel belast. De hond groeit ontzettend veel in het eerste levensjaar. Daarom kun je het beste aanhouden om 1 minuut per week oud aan te houden als wandeltijd.

Pas op met andere honden

Als je met je Napolitaanse Mastiff naar het hondenpark gaat, let dan erg goed op. Hij kan namelijk agressief reageren naar andere honden die hij niet kent. Daarom is een socialisatie ook heel erg belangrijk.

Breng je hond zo vroeg mogelijk met andere honden, katten en overige dieren in contact. Dat helpt hem later in zijn leven. Misschien dat hij dan niet agressief naar andere honden is.

Een Napolitaanse Mastiff kun je daarom het beste houden in een huis met een ruime omheinde tuin. De hond kan dan lekker rondrennen en springen in zijn tuin, zonder dat hij rekening moet houden met andere honden. Een grote tuin is dan een goed alternatief voor het hondenpark.

Leer alles over jouw lieve Mastiff

Wil je álles leren over jouw Mastiff? Bekijk dan ook het Mastiff Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De Napolitaanse Mastiff kwijlt

Eén van de kenmerken van deze hond is dat de hond enorm kwijlt. Bij het schudden van zijn hoofd, flappert het kwijl echt alle kanten op.

Het is daarom verstandig om altijd een handdoek mee te nemen als je met de hond gaat wandelen. Je kunt dan direct zijn mond afvegen als hij iets gedronken heeft.

Het gedrag van de Napolitaanse Mastiff

De Napolitaanse Mastiff is een waakzame, stille en beschermende hond. Hij moet wel goed opgevoed worden, anders heb je kans dat de hond agressief en onhandelbaar wordt. Tegenover vreemden en vreemde honden en dieren is hij sowieso snel agressief.

Dus het is belangrijk om je Napolitaanse Mastiff altijd goed in de gaten te houden als hij bij vreemde mensen of dieren in de buurt is.

De training van de Napolitaanse Mastiff

Voor het beste resultaat is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met de socialisatie en de training van je hond. Zodra je je pup hebt opgehaald, moet je direct beginnen. Het voordeel daarvan is dat de hond dan ook nog klein en handelbaarder is.

De beste methode om de Napolitaanse Mastiff op te voeden is de methode van ‘niets-in-het-leven-is-gratis’. Hierbij laat je de pup voor alles wat hij krijgt ‘werken’. Bijvoorbeeld door ze een opdracht te geven die ze moeten uitvoeren voordat ze eten, speelgoed, of iets lekkers krijgen.

Op puppycursus met je Napolitaanse Mastiff

Het is ook erg verstandig om met je Napolitaanse Mastiff pup op puppytraining te gaan. Je hond leert hier om te gaan met andere honden. Ook komt hij op een puppycursus in verschillende situaties terecht. Hierdoor leert hij hoe hij daarmee om moet gaan. De puppycursus is een belangrijk onderdeel van de socialisatie van je pup.

De vachtverzorging van de Napolitaanse Mastiff

De vacht van deze hond is kort en licht dicht op de huid. De huid van de hond is juist wat vettig en als je goed ruikt, dan zul je een muskusachtige geur ontdekken. Je kunt de hond af en toe wassen om deze geur te verminderen.

Maar doe dat niet te vaak, want het is niet goed voor de vacht van je hond. De verzorging van de vacht is niet intensief. Wekelijks een keer borstelen is voldoende. Je haalt hiermee de losse haren uit zijn vacht.

De hond heeft ook bij zijn kop en nek huidplooien. Het is belangrijk om deze droog en schoon te houden. Dat kan door ze met een vochtige doek te reinigen en daarna met een droge doek te drogen.

De verzorging van je Napolitaanse Mastiff

Naast het verzorgen van de vacht van je hond, moet je ook regelmatig zijn nagels controleren en knippen. Dit kun je zelf doen, maar je kunt hier ook een professional voor inschakelen. Ook is het verstandig om het gebit goed schoon te houden.

Dit kun je doen door dagelijks zijn tanden te poetsen. Dit voorkomt tandsteen en een dure tandsteenbehandeling bij de dierenarts. Je kunt bij de dierenspeciaalzaken een tandenborstel en tandpasta kopen dat speciaal voor de hond is.

Tenslotte is het nodig om de oren van je hond wekelijks te controleren. Hier kan vuil zich ophopen. Als de oren vies zijn, kun je ze schoonmaken met een vochtig watje. Stinken zijn oren en zien ze er rood uit? Ga dan altijd even naar de dierenarts. Misschien heeft je Napolitaanse Mastiff een infectie aan zijn oor.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Mastiff?

Bekijk dan het Mastiff Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Mastiffs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Mastiff wilde weten in één compleet e-book!”

Mastiff Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Mastiff!

  • Wil je een Mastiff kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Mastiff zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Mastiff trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Mastiff de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Mastiffs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Mastiff Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Mastiff Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Mastiff Handboek interessant zal vinden.

Welkom Mastiff vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!